A "Zuglói" története, több szemszögből

Gulácsi Mónika - Zuglóis történelem

Nagymamám mesélte, aki 1926-ban született, itt nőtt fel Pestújhelyen, jelenleg is itt él és járt is a Kovács Vendéglőben: A '20-'50-es évek között működött vendéglő a kor egyik híres étterme volt, megfordultak itt írók, költők, színészek, köztük Honty Hanna is, aki a vendéglő közkedvelt halvacsoráját fogyasztotta előszeretettel. Hasonló hely volt, mint a Fészek klub, ahol a kor híres művészei és az értelmiség találkoztak egymással. Kerthelyisége gyönyörű lugasokkal, nyáron muskátlikkal díszített volt. Az első villamos, valóban a 67-es volt, csak egy sínpáron közlekedett, vagy az egyik, vagy a másik irányba, az egyik végállomása az Öv utca, a másik pedig a Thököly út volt. Ez volt az első és egyetlen tömegközlekedési eszköz akkor.

Kovács Iván Péter Zuglói Diszkó emlékei a '70-s évek közepéről

Kovács Iván Péter elmondása alapján az akkori időben köszönt rá a vendéglátósokra a gebines korszak. Ez sok lehetőséget felvillantott az akkori maszekok körében. A házias kosztot a családi vállalkozás biztosította, este muzsikusok zenéltek és néhány helyen esténként már discosok zenélgettek. Ajánlásra kerültem én is erre a helyre. Már nem emlékszem, hogy ki volt az üzemeltető. Abban az időben még szalagos magnóról (AKAI, B100-as, stb.), majd később kazettás kütyükről szólt a zene. A hangosítás csöves Regent erősítőkről ment és menő volt a tükörgömb, az UV lámpa, valamint az elengedhetetlen UV poszter is. Szólt a ’Hafanana’, a ’Love Me Forever Love Me’ és még ezer jó zene. Vicces, vidám korszak volt. Kellemes emléknek számít.

Gonda László - Zuglói történet

Abban az időben nagyon sok discos úgy dolgozott hétvégenként, hogy fogta a motyóját, elment az adott helyre, felszerelt és várta a közönséget, akik este 8-9 óra körül megjelentek. Korábban jártak szórakozni az emberek. Volt rá igény és a hétvégi péntek-szombat már kevésnek bizonyult. Néhány szórakozóhely már olyan discosokat foglalkoztatott, akik főállásban dolgoztak, tehát a hét mindennapján rendelkezésre álltak. Én is ilyen voltam. Egyetlen munkahelyem volt, az Egyesült Izzó, ez szerepel a régi munkakönyvemben. Gyakorlatilag 1980-tól ebből élek, a zene adott nekem menedéket. 1981-ben megismerkedve a Kovács családdal, megállapodtunk és év végén egy csodálatos kanyarral befordultunk az 1982-es discos évad legendás éveibe, amely tartott 1986-ig. Kitűnő konyhájáról, szíves vendéglátásáról messze híres volt a Zuglói étterem. Már rendelkezett jó pénzű törzsvendégekkel. Tulajdonképpen már csak meg kellett egy kicsit reformálni a kor szelleméhez. A sarokba lett építve a discopult, amely szerencsére nagyméretű volt és bőven elfért két lemezjátszó, a keverő, kazettás magnó, hogy legyen mivel felvenni a bulis kazettákat. Rengeteg lemez elfért benne. A hangfalak felkerültek a falra, a nagyméretű tükörgömböt színes, forgótárcsás spot-lámpák világították meg. UV lámpák irdatlan mennyiségben és poszterek. Újdonság volt abban az időben a futófény, mely a Zuglóban barátomnak, Kertész Gyurinak volt köszönhető. Ő bármilyen elektromos és programozható ketyerét képes volt összerakni. Elég volt a külföldi magazint megmutatni és egy hét múlva már továbbfejlesztve hozta. Egy-két hónap elteltével már olyan bonyolult volt a fénypult, hogy arról ment minden világítás. Szerintem még a kávégép is, merthogy imádta a finom kávét. A falon folyamatosan cserélődött hetente a külföldi Billboard Hot 100, Saturn és a Ronny's Pop Show slágerlistái. Nem volt nehéz hozzájutni, hiszen akkor már működtettem a hanglemezboltomat. Nem volt olyan zene, amit nem lehetett eladni, hiszen abban az időben még vásárolták az emberek. Elkezdődött a Gorenje hűtő korszak, sikk volt mikrohullámú sütőt venni, videó magnóhoz jutni, dobozból inni a sört és még sorolhatnám, mi mindent hoztak be a szomszédoktól. Jó világ volt abban a tekintetben, hogy sok mindent be lehetett szerezni. Elegáns, jól öltözött fiatalok jártak a discoba. Természetesen a disco hozott is sok mindent magával. A ’80-s évek közepére már megjelentek az éjszaka császárai is, a csinos örömlányokkal együtt, a razziák gyakoribbá váltak. Új szelek, új álmok szövődtek az éjszakában, amely a Zuglói disco történetét tovább vitte. De ez egy másik történet.

Pethő Attila (Dj New-C) - Zuglói történetem

Anno a Randevú discoban dolgoztam. 1986 novemberében a főnök Fekete László megkérdezte, hogy volna-e kedvem főállásban dolgozni egy újonnan nyíló helyen és ott Laser technikával is foglalkozni. Mivel mindig érdekeltek a technikai csodák, habozás nélkül igent mondtam. Így volt szerencsém egy legendás helyen dolgozni felújítása után egészen bezárásáig, így teljes képet adni mi is történt az alatt a 3-4 év alatt.
1987. január 7-én elindultam az új helyre bekötni a technikát, még az éjjel leesett hó mennyisége sem tudott meggátolni! Folyamatos szerelés, hangpróbák, biztosítéktesztelések, víznyomás próba a Laser-nek, tíz nap alatt minden a helyére került.
1987. január 17-e szombat:
A felújított (AUDIO ’87) Zuglói Disco néven újra megnyitotta kapuit, mint étterem, mint éjszakai szórakozóhely Fekete László és Vadasi Ottó vezetésével. Az üzletvezetői státuszt Juhász László látta el. A portán Orvos András, Oláh András és a nehézsúlyú birkózó Tóth László volt.
A fénytechnikát a kor szellemében a forgó spot lámpák, UV neonok uralták.
Itt volt először az országban magán kézben működtetett Laser show, melyet Groholy Tibor és csapata prezentált (5 W-os piros kripton és zöld argon Laser volt felváltva).
A hangot két JBL mélyláda, két Reflex magas közép hangfal látta el McGee erősítővel.
A hely 20.00-kor nyitott és hajnal 04.00-kor zárt.
Általában 21.00-kor indult az „üzemi hangerővel” a buli, de volt, hogy már 20.20-kor kellett kezdeni, mert már annyian voltak bent. Ezalatt a hét óra alatt két 15 perces szünet is volt. A fő műsoridőben a mélyhangfalak fölé épített színpadon táncoslányok gerjesztették a hangulatot. A szünetek után '87-'88-ig sztriptíz show pörgette fel az amúgy is jókedélyű vendégeket.
A disco színvonalát nem csak a minőségi kiszolgálás színesítette, hanem az is, hogy a buli alatt ha valaki megéhezett, akkor a'la carte tudott étkezni.
Áprilistól októberig a kerthelység is nyitva volt, így elértük a péntekenkénti 600 és a szombatonkénti 800 fős létszámot. Kevesen mentek el buli közben, leginkább olyanok, akik nem voltak felkészülve a fekete zenére, de a helyükre már volt kint jó pár várakozó vendég.
Az első Dj Zubriczki Sándor volt, aki csak egy hónapig „zenélt”.
Február közepén Oláh András javaslatára Jutasi Tamás vette át a stafétát és Budapest egyik dübörgő helyévé varázsolta zenei stílusával és hozzáértésével. Ő felismerte és kamatoztatta azt a vonalat, amivel tömegeket lehetett vonzani ezekben az időkben a pesti oldalon. Három hónap alatt nagyon komolyan felfuttatta a helyet. Május közepén megvált tőlünk és lement Tihanyba dolgozni.
Ezt követően Móricz József Dj Rici került a pultba és több mint két évig birtokolta a rezidens helyet. Rici-nél a fénytechnika is nagyot lendült, mert felkerültek a mennyezetre a saját fényei is.
Ezekkel a berendezésekkel és a Laser-el nagyon komoly fényhatást tudott produkálni a (AUDIO '87) Zuglói Disco.
1990. első felében tulajdonos váltás történt és Rici is távozott, a Laser is leszerelésre került.
Az új tulajok lebontották a Dj és fény tornyot, a színpadot áthelyezték a szemközti oldalra, úgy döntöttek, hogy csak péntek szombat lesz nyitva az üzlet a heti hét nap helyett.
Ekkor Kovács Zoltán állt be a pultba, Ő kb. fél évig volt ott.
Ez alatt az idő alatt az éttermi rész leválasztásra került és az épp fejlődő pékséghez csatolták.
1990. október tájékán újra Dj váltás. Egy duó próbálta fellendíteni a pezsgést.
Vas László és Egon kb. három hónapig voltak, majd Váczi Ferenc lépett a helyükre.
Újra tulajdonos váltás, az új tulaj live show-al próbálta fellendíteni a disco-t, itt már csak egy táncos lány dolgozott egész este.
Váczi Feri is hamar kapott jobb ajánlatot. Itt léptem be a színre én és egészen az üzlet zárásáig pörgettem az aktuális zenéket.

Fekete László az (AUDIO '87) Zuglói Disco tulajdonosa

Fekete László: Üzletember
Facebook: www.facebook.com/fekete.laszlo.7
E-mail: fekete.laszlo@barmi.hu
Cég: ?

Fekete László gondolata

A '80-as évek közepén a Randevú Disco bár tulajdonosa voltam, mely Európai színvonalú volt a korában. A külföldi vendégek már azzal az információval érkeztek Budapestre, hogyha szórakozni akarnak, akkor a Randevú.
'86-ban jött az a gondolat, hogy mi lenne ha, a pesti oldalon is csinálnék egy hasonló minőségű helyet. Találtam is rá helyszínt a Zuglói étterem szerepében. Itt már a megfelelő belmagasság miatt a kor modern látványtechnikája is előkerült a LASER. A gondolat az volt, hogy a város tele volt már video discoval, itt pedig kifejezetten csak azt szerettem volna, hogy a vendégek csak a zenére tudjanak koncentrálni. Be is jött az ötlet. Így lett a az új neve a helynek AUDIO '87. A fekete zene némi sláger muzsikával debütált. Jó korszak volt ez, Nevető szívvel emlékszek ezekre az évekre. Ismét sikerült valami maradandó emléket létre hoznom mind a szakmában, mind a vendégek körében.

Szerző: a volt tulajdonos - Fekete László

Neked is van egy érdekes (AUDIO '87) Zuglói Disco-s történeted?
Szeretnéd, ha mások is olvashatnák történeted az oldalon?