Dj Gonda, avagy a Zuglói Disco története

Dj Gonda: www.legalisdj.hu/dj-gonda
Facebook: www.facebook.com/gondadeejay
E-mail: gondadeejay@chello.hu
Cég: gonda-art-music.hu/#
Képek a karrieremből: Képgaléria

Egy kis kortörténet

Wikipédia

A '70-s években Magyarországon a nyári Balaton számított a zene és a bulik fővárosának, így számomra konkrétan Siófok volt az. 1974-ben a több mint 40 ezer dolgozót foglalkoztató Egyesült Izzóban dolgoztam vezető beosztásban, ott rádióztam és diszkóztam az Izzó klubban, heti 4-5 alkalommal. Valamennyi gyáregységnek tartottam bulit, beleszámítva a balatoni vállalati üdülőket is. A turizmusnak köszönhetően jutottam újabb és újabb zenékhez. A turisták révén, a borravaló gyanánt kapott márka és dollár valutákból lehetett hozatni új lemezeket, elektromos kütyüket, stb. Könnyű volt barátokra és kollégákra szert tenni. Szerintem az első ilyen jellegű szociális háló az akkori zenészek és diszkósok közössége volt az országban. Zenét és cuccot cserélgettünk egymás között. Fontos volt a személyes találkozás, az emberi kapcsolat megteremtése. Így ismertünk meg sok-sok embert és bátran ki lehetett írni abban az időkben azt, hogy Gonda Disco, működött, jöttek az emberek a jó zenére. 1981-ben egy sikeres balatoni nyár után hazatérve ismerkedtem meg a Zuglói Népkert vendéglátói egységben sikeresen tevékenykedő Kovács családdal.

Kortársak

Akik abban az időben kortársaim voltak, meghatározták működésemet, hatottunk egymásra. Nem csoda, hiszen a legerősebb kapocs akkor a zene volt. Akikre szívesen emlékszem vissza: Keresztes Tibor Cintula (abszolút meghatározó személy volt számomra), B. Tóth László, Dévényi Tibor, Hidegh Sándor, D. Molnár György, Danyi Attila, Arató András, Tahi-Tóth Gábor (Tóbiás), Rákász Béla, Cserhalmi György, Éliás Gyula, Dvoracsek György, Barabás Zoltán, Liszeczky László, Tóth Zoli, Móricz József. Ők azok, akikkel a hetvenes évek végéig folyamatosan teltházas bulikat csináltunk. Szerencsére keresettek voltunk, a zenéket gondosan megosztottuk vagy éppenséggel eltitkoltuk más diszkós közösségek elől. Mert akkor illett versengeni egymás között is.
Ha úgy tetszik, elkezdődött a klikkesedések korszaka, amely szétszedett vagy összehozott újabb, jobbnál jobb csoportokat és ez vonatkozik szigorúan a zenei stílusokra is.

Egy karrier kezdete

A Zuglói Népkertben tevékenykedő Kovács család roppant sikeresen működött azokban az években. Az étteremben kitűnőek voltak a szakácsok, 10-15 forintért akár degeszre ehetted magad a finomságokból. A kerthelyiségben zene szólt, amely mindig tele volt. Abban az időben egy Fabula névre hallgató fiatalember és sokan mások próbálkoztak diszkó zenével, több, kevesebb sikerrel. Rövid megismerkedés során hamar kiderült, hogy a Kovács család, apa és fia elégedetlen az addigi felhozatallal és valami egészen új dolgot szeretnének. Elegük volt a korszak Dschinghis Khan, Boney M, Abba, Saragossa Band, Goombay Dance Band és egyéb hasonló bandák zenei irányzataiból. Valami egészen más kell, mert ez itt nem Balaton, itt Pesten az éjszakában kell valami különlegeset kitalálni.
Azt tudtuk, hogy a fővárosi klubok zöme vállalati volt, tehát 22.00-ig, max. éjfélig működtek. Ráadásul szoc-proli jelleggel, ami azt jelentette, hogy az ellátmány zsíros kenyér volt, sör, esetleg „vébéká”, vagyis vörösboros kóla. Persze azért ezek a helyek is kiválóan működtek!
Szóval elegáns, éjszakai diszkó bárként működni, mely hajnalig tartó nyitva tartással fogadja a vendégeket, étteremmel, csinos személyzettel, asztalfoglalással, taxis támogatással, örömlányokkal, titkos kártya partikkal, játékgépekkel, nos, ez utóbbiak nem voltak nagydobra verve. Fiam, mondta az öreg Kovács, táncoltasd meg őket, de a zene ne legyen közönséges, inkább különleges, hogy tudjanak vacsorázni is az emberek, meg beszélgetni és újra táncolni, ha jó a kedvük.
Néhány jól sikerült próba buli után megállapodtunk mindenben. Ezt követően már mindennap volt buli, kivétel karácsony szenteste volt.
1982 nyár végén hazatérve Siófokról, feltankolva mindennemű munícióval, elkezdődött egy fantasztikus korszak, a Zuglói Disco története.

A Zuglói Disco, a főváros vérkeringésében

Funky és Soul, ez volt a jelszó, majd Retró és egyéb újdonságok! Ez utóbbi, a „Retró és egyéb újdonságok” jelentették óránként mintegy 20-25 percben azt a pezsgést és hangulatot, amely teljessé varázsolta a diszkó hangulatát.
Siófokról hazatérve, még tartott a pezsgő balatoni eufória. Telepakolva élményekkel és rengeteg európai újhullámos, new wave zenével, nem volt egyszerű ezekkel az elindulás.
Lássuk csak. Falco, Trió, Dire Straits, Men At Work, Kim Carnes, Police, Human League, Shakin Stevens, Depeche Mode, Duran Duran, Madness, Clash, Spandau Ballet, Visage, Blondie. Jó, jó, de nem ezekre volt elsősorban szükségem.
Amerikás zene kellett, olyan fekás, mai szóval, ami már a hetvenes években sem volt ismeretlen. Az elegáns helyeken már akkor is ez volt a menő külföldön is.
Lassan összeállt a kezdő csapat.
James Brown, Temptations, Stevie Wonder, Jackson 5, Barry White, Stretch, Wild Cherry, Hot Chocolate, Rose Royce, KC & The Sunshine Band, Chic, Sister Sledge, Bee Gees, Donna Summer, Diana Ross, Gloria Gaynor, George Benson, Commodores, Gap Band, Real Thing, Kool and the Gang, Eart Wind And Fire, Delegation, Odyssey, Whispers, Montana Sextet, Shalamar, Brothers Johnson, Sugarhill Gang, Quincy Jones, Frankie Smith, Kurtis Blow, Bob Marley.
Még sorolhatnám, hiszen az eddig felsoroltak egy része már a hatvanas években is sikeresek voltak.
Ide csatlakoztak a 80s évek kiválóságai, így Marvin Gaye, Imagination, Prince, Lionel Richie, Dennis Edwards, Michael Jackson, Cameo, Shakatak, Mezzoforte, Lipps Inc, Indeep, Grandmaster Flash, Gwen Guthrie, Rick James, Ray Parker Jr., Eddy Grant, Jimmy Cliff és még sorolhatnám.
Az akkori mainstream zenét a következőek alkották (ők, mint említettem, minimálisra voltak állítva, óránként 20-25 percben robbantottak): A-HA, Trió, Falco, Depeche Mode, Kim Wilde, Sandra, Rod Stewart, Dire Straits, New Order, Joan Jett, Survivor, Yazoo, Laid Back, Gazebo, Eurithmics, Righeira, Divine, Alphaville, Wham!, F.R. David, Madonna, Modern Talking, C.C. Catch, stb.
Tőlük elég volt egy-egy ütős sláger, éppen ami ment és kész. Ennyi volt az akkori siker recept. Akik ebből többet vagy más zenét kedveltek, más diszkóba kellett menniük. Ennek ellenére hétfőn is tömve volt a Zuglói Disco! A taxisok éjfél után is hordták az embereket.
Úgy gondoltam, ebben a felfogásban és összeállításban szinte mindenki hallotta a saját kedvencét.
Persze 1-2 év múltával szépen letisztult az alap koncepcióra, maradt az igényes soul és funky zene. Lehetett válogatni a közönséget. Már csak azok jöhettek, akik a Zuglói zenét kedvelték! Töretlenül haladtunk 1986-ig. Ebben a korszakban két kiváló barát közreműködését és támogatását élvezhettem, Kertész Gyuri (Georgie) és Szinovszky Tamás (SzinóTomy) személyében. Ők warmup-oltak nekem minden buli kezdés előtt, technikát, látványt és hangulatot építettek. Valamint segítettek a vendégek által finanszírozott, mérhetetlen mennyiségben felgyűlt alkoholféleségek részbeni elpusztításában. Nos, ez sohasem sikerült, mindig maradt a takarítók nem kis örömére. A mai napig nem értem, hogy a csodában lehetett annyi piát behordani a diszkó pultba.

Továbblépés

1986-ban a Kovács család úgy döntött, hogy átadja a Zuglói disco működtetését egy új vállalkozói generációnak, akik már éltek e kor új, változó lehetőségeivel.

Szerző: Gonda László, művésznevén Dj Gonda